Jeffrey ‘the bullet’ Herlings

Jeffrey ‘the bullet’ Herlings

Op 18 jarige leeftijd is Jeffrey Herlings nu al de succesvolste Nederlandse motorcrosser allertijden.
In 2002 werd Herlings Nederlands kampioen motorcross bij de jeugd. Het bleek de eerste titel in een reeks bij de jeugd. Zijn doorbraak kwam in 2008 toen hij achtereenvolgens Nederlands, Europees en wereldkampioen werd in de 85cc-klasse.
In 2009 maakte Herlings de overstap naar de MX2. Hij kreeg dat jaar dispensatie van de Nederlandse motorsportbond KNMV om als veertienjarige deel te nemen aan het Open Nederlands kampioenschap MX2. Hij eindigde vervolgens als derde in de titelstrijd. Het Europees kampioenschap besloot hij als tweede achter de Fransman Christophe Charlier.

In 2010 debuteerde Herlings in Sevlievo op vijftienjarige leeftijd in het wereldkampioenschap MX2. Dat gebeurde tijdens de Grand Prix van Bulgarije. Een paar weken later werd hij de jongste Grand Prix-winnaar ooit toen hij in Valkenswaard beide manches won tijdens de Grand Prix van Nederland. Later dat jaar won hij ook de Grand Prix van Letland. Helaas moest hij de laatste drie wedstrijden aan zich voorbij laten gaan vanwege een zware schouderblessure. Die had hij opgelopen bij een val tijdens de tweede manche van de Grand Prix van Tsjechië. Herlings eindigde uiteindelijk als zesde in het WK. In 2011 won Herlings wederom in Valkenswaard, daarnaast was hij ook de beste in de Grote Prijzen van Brazilië, Portugal, Limburg (België) en Italië. Hij werd uiteindelijk tweede in de eindstand om het wereldkampioenschap achter de Duitser Ken Roczen.

In 2012 won Herlings de titel voor Red Bull KTM in het wereldkampioenschap MX2. Herlings werd daarmee de eerste Nederlandse wereldkampioen sinds Pedro Tragter in 1993 (125cc). Hij won dat seizoen negen Grands Prix.

Herlings prolongeerde zijn wereldtitel MX2 in 2013 voor Red Bull KTM op indrukwekkende wijze. De wereldtitel behaalde hij door zijn overwinning in Tsjechië. Dit was zijn 14e Grand Prix-zege op rij, een aanscherping van zijn eigen record. Hij verbeterde hiermee eerder dit jaar al het record van de Belg Stefan Everts, die 12 Grand Prix zeges op rij achter zijn naam heeft staan. Ook pakte hij dit seizoen het record van Dave Strijbos af, die jarenlang de Nederlandse recordlijst aanvoerde met 27 Grand Prix zeges. Herlings heeft er inmiddels 30. Tevens is Herlings de jongste motorcrosser ooit die op 18-jarige leeftijd twee keer de wereldtitel won.
Jeffrey Herlings

 

Jeffrey ‘the bullet’ Herlings