Dave Kooiker schittert in Assen!

Voor het derde jaar op rij werd het TT Circuit Assen omgebouwd tot motorcrosscircuit waar op 9 en 10 september de motorcross Grand Grix van Nederland plaats vond.

In een unieke samenwerking werd de benodigde 22.000(!) kuub zand geleend van Defensie wiens terrein grenst aan dat van het TT Circuit. Met 30 man personeel werd er de week voorafgaand aan het evenement dag en nacht gewerkt om het circuit op te bouwen en de accommodatie in te richten voor de beste motocrossers ter wereld.

Naast de MXGP en de MX2 klasse stonden ook de VMX (veteranen) de WMX (vrouwen) en de EMX150 aan de start.

In deze blog speciaal aandacht voor de Honda EMX150 cup en dorpsgenoot Dave Kooiker in het bijzonder.
Sinds 2013 werkt Honda aan een uniek project met jonge motocrossers. De Honda EMX150 cup groeide sindsdien uit tot een internationale competitie en staat vooral bekend als een  leerschool voor jong talent.

Dave Kooiker
Het 11-jarige motocrosstalent Dave Kooiker uit Staphorst had met behulp van Ronald ten Kate van Ten Kate Racing een wildcard weten te bemachtigen voor deze EMX150 wedstrijd op het circuit van Drenthe.

Kooiker normaal actief in de 85cc-klasse liet zien zich uitstekend thuis te voelen op de 150cc viertakt. Bij de start van eerste wedstrijd op zaterdagmiddag nam Dave gelijk de leiding in handen maar moest deze in de beginfase afstaan aan een andere Nederlander namelijk Dylan Kroon. Omdat Kroon gedurende de wedstrijd verschillende foutjes maakte verloor hij een aantal posities en moest genoegen nemen met een negende plaats.
De jonge Stapperster daarentegen bleef constante ronden rijden en wist zodoende op een prachtige tweede plaats te finishen net achter de winnaar Andrea Adamo uit Italie.

Na zijn mooie tweede plaats op zaterdag, leidde Kooiker op zondag nagenoeg de gehele wedstrijd van de Honda EMX150 Cup. Al in de eerste ronde nam hij de leiding in handen en wist hij een mooie voorsprong op te bouwen. Echter na een aantal ronden kreeg  zijn Honda te kampen met technische problemen waarbij de motor flink minder vermogen produceerde. Ondanks deze problemen bleef hij lang een mooie voorsprong behouden op de tweede man in de wedstrijd. Helaas duurde de wedstrijd één ronde te lang en in de allerlaatste ronde werd hij door de technische problemen helaas ver terug geworpen en werd uiteindelijk afgevlagd op een tiende plaats.

Een tiende plaats die totaal geen afspiegeling is van de rijkunsten van dit 11-jarige talent en gevoeld moet hebben als uitvallen. Het was dan ook zeer spijtig om vanuit mijn ooghoeken te moeten aanschouwen dat op het allerlaatste moment van vlag moest worden gewisseld voor de podiumceremonie van het dagklassement. Het rood-wit-blauw hing immers al gereed achter het podium om gehesen te worden voor Dave Kooiker.

Dave deed niets verkeerd, echter is dit in de gemotoriseerde sport nog geen garantie voor succes en ging hij helaas met lege handen naar huis maar liet hij wel een gewéldige indruk achter in de Cathedral of Speed.