World Superbikes op het TT-Circuit Assen

World Superbikes op het TT-Circuit Assen

Het World Superbike evenement vond afgelopen weekend voor de zevenentwintigste keer plaats op het TT-Circuit Assen. Een prachtig evenement  waar we als Nederlandse motorsportliefhebber best trots op mogen zijn.

Het was voor mij de vierde keer dat ik het genoegen had om in samenwerking met Racesport.nl te mogen fotograferen tijdens dit grootse evenement waarbij het volle programma gedurende  het hele weekend onder schitterende weersomstandigheden afgewerkt kon worden.

De 2018 editie werd geopend op donderdagmiddag met een media-event op de Brink in Assen waarbij klassementsleider Jonathan Rea, de voor het Red Bull Honda World Superbike Team uitkomende Amerikaan Jake Gagne en bijna alle Nederlandse deelnemers, waaronder Michael van der Mark, aanwezig waren.

De vrijdag stond in het teken van de vrije trainingen voor alle klassen waarbij Michael van der Mark de dag als snelste wist af te sluiten.
In de tweede vrije training van het WorldSBK kwam de voor het in Nieuwleusen gevestigde Red Bull Honda World Superbike Team uitkomende Amerikaan Jake Gagne zwaar ten val waarbij hij dermate geblesseerd raakte dat hij niet meer in actie zou komen tijdens de wedstrijden op het TT Circuit Assen.
Dit betekende opnieuw tegenslag voor het Nederlandse Red Bull Honda World Superbike Team. Nadat team het tijdens hun thuiswedstrijd in Assen al moest stellen zonder Leon Camier moest ook de Amerikaan Jake Gagne afzien van deelname en stond het team met lege handen.

Op zaterdag  moest er gekwalificeerd worden voor de wedstrijden, waarbij de World Superbike op zaterdagmiddag 13:00uur van start ging voor hun eerste wedstrijd van het weekend op de Drentse hei.
Na een spannende wedstrijd, waarbij Michael van der Mark het veld een aantal ronden wist aan te voeren was het toch Jonathan Rea die zijn 12e overwinning liet optekenen op het TT Circuit Assen en hiermee op gelijke hoogte kwam met het absolute record van Carl Fogarty. Michael van der Mark moest genoegen nemen met de tweede plaats voor Chaz Davies.

Na de warm-up sessies op zondagochtend stond er voor alle klassen een race op het programma met wederom een podium voor Michael van de Mark. De overwinning in de Superbike klasse ging wederom naar een Kawasaki rijder echter ditmaal was het Tom Sykes die als eerste over de finish kwam gevolgd door Jonathan Rea en Michael van der Mark.

De World Supersport race werd gewonnen de Fransman Jules Cluzel  die in een spectaculaire strijd het sterkst voor Randy Krummenacher die vanaf de laatste startplaats moest komen. De derde plaats werd behaald door Raffaele de Rosa, Nederlander Rob Hartog eindigde op een knappe zevende plaats. Wayne Tessels finishte als dertiende, Vasco van der Valk als achttiende en Jaimie van Sikkelerus kwam door een crash helaas niet aan de finish.

De nog nieuwe maar zeer spectaculaire WorldSSP300 klasse werd gewonnen door Luca Grünwald. In een race met een kopgroep van veertien coureurs met inhaalacties in iedere bocht was de Duitser uiteindelijk het sterkst voor de Nederlanders Glenn van Straalen en Scott Deroue, waardoor er twee Nederlanders op het podium stonden bij hun thuiswedstrijd.

Met twee Nederlanders aan de start van de Superstock 1000 gingen op zondag de lampen uit voor de laatste race van de dag. De start was meteen voor Markus Reiterberger, die het hele weekend al heer en meester was op het TT Circuit Assen. Hij schreef dan ook met een ruime voorsprong de Superstock1000 race op zijn naam. De best geklasseerde Nederlander in deze klasse werd Ricardo Brink. De rijder uit IJsselmuiden  kwam als twaalfde over de finish. Met nog acht ronden te gaan eindigde voor Danny de Boer helaas de wedstrijd,  hij verloor de voorkant van zijn machine in de GT bocht en schreef een DNF op zijn naam.

Voor de complete verslagen van dit geweldige evenement ga je naar Racesport.nl, een XXL fotoverslag van de 2018 editie van de World Superbike op het TT-Circuit Assen is te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken.

World Superbikes op het TT-Circuit Assen