De Tippe in Staphorst decor nieuwe opzet jeugd-motorsport

De Tippe in Staphorst decor nieuwe opzet jeugd-motorsport

Tekst: Henk Haasjes

Onder stralende omstandigheden werd Pinkstermaandag het NK junior Moto-racing verreden op circuit de Tippe in Staphorst. De organiserende motorclub AMBC was gastheer van dit nieuwe jeugd motorsport kampioenschap wat afgelopen jaar door de landelijke motorbond KNMV in het leven is geroepen. Het doel van dit kampioenschap is om alle jeugd categorieën in de wegrace bij elkaar te voegen in één programma zodat hieruit nieuwe talenten kunnen ontstaan en doorstromen.

Iets dergelijks was tot op heden niet bekend in Nederland. De AMBC was al ruim twintig jaar gastheer voor het NK brommer-wegrace maar de organisatie hierachter moest eind 2017 de handdoek in de ring gooien. Wegens teruglopende startvelden en financiële problemen was het niet meer mogelijk een NK te organiseren. Samenspraak tussen de bond en enkele organisatoren zoals de AMBC leidde tot de oprichting van een eendaags jeugdkampioenschap waarin dus alle facetten van de jeugd motorsport aan de bak komen. Van de kleine minibikes tot aan de Yamaha R125 cup en de Molenaar NSF100 cup. Doel is dat talenten, nadat ze enkele jaren in dit kampioenschap gereden hebben, uiteindelijk de stap richting de grote motoren kunnen maken en naar de overige kampioenschappen promoveren.

Twee races zijn er al verreden dit jaar, race één op de junior-track naast het grote TT circuit in Assen en race twee was in Veldhoven. Staphorst was race drie en er volgen er nog vijf dit seizoen. Voor de AMBC Staphorst was dit een nieuwe start nadat men ruim twintig jaar met de organisatie SOBW had samengewerkt in het organiseren van de brommerraces. De meningen van het in grote getalen opgekomen publiek en de organisatie was dat deze opzet werkt. Het is aantrekkelijk om naar te kijken, mede vanwege de compacte lay-out van de baan, en het zijn aantrekkelijke en herkenbare klassen. Weliswaar waren alle startvelden nog niet overvol en ligt hier misschien een taak voor de bond maar in het algemeen kan deze nieuwe opzet werken.

Een van de grootste redenen voor het publiek in Staphorst om te komen kijken is de gezellige sfeer, maar zeker ook de aanwezigheid van plaatselijke en regionale coureurs. Alhoewel er onder de vaste NK deelnemers slechts drie rijders uit Staphorst op de deelnemerslijsten staan werd dit aantal tweede Pinksterdag flink opgetrokken door de aanwezigheid van een zgn. Staphorst open klasse waarin een flink aantal gelegenheids-coureurs uit de regio aan de start verschenen.

Prachtige minibike gevechten
Bij de drie minibike klassen die in Staphorst aan de start verschenen ging de meeste aandacht uit naar de zgn. Junior B klasse waarin de plaatselijke rijders en clubleden Kyano Veijer en Ivar Wesselink aan de start verschenen. Veijer maakte er samen met mede- clublid Jayant Chote uit De Meern in beide races een prachtige show van voor het publiek. Deze kleine mannen gingen als aan een touwtje over het circuit en lieten zien dat er nog steeds jeugdig talent in Nederland voorhanden is. Na beide wedstrijden bleek Chote net te sterk voor Veijer en Ivar Wesselink bleek na twee races een prima zesde plaats totaal te hebben behaald en zodoende weer veel punten voor het kampioenschap te hebben vergaard. Kyano Veijer staat ook in de top van dit kampioenschap maar vader Joan Veijer, zelf voormalig coureur, gaf aan dat het NK dit jaar niet de prioriteit voor hem en zijn zoon heeft. Kyano strijd ook mee in het open Italiaanse minibike kampioenschap en geeft daar de voorkeur aan. Mede ook omdat Veijer rijd voor een Italiaanse minibike fabrikant en dus min of meer verplichtingen heeft in het Italiaanse kampioenschap.

Terugkeer Molenaar Honda NSF100 cup in Staphorst
De klasse waar reikhalzend naar werd uitgekeken was de Honda NSF100 cup die op initiatief van oud coureur Arie Molenaar opgezet is. Hoewel deze klasse in het verleden wel enkele keren in Staphorst te zien was bleef Molenaar met zijn pupillen de laatste jaren weg van circuit De Tippe. Hij vond het oude circuit te snel en te gevaarlijk voor zijn jonge talenten. Dit was met name de afgelopen jaren spijtig voor het publiek en de thuisrijders want het was juist in 2015 en 2016 dat dit jeugdkampioenschap werd gedomineerd door de Staphorster rijders Rick Dunnik en Loran Faber die in die twee jaren de Nederlandse titel wonnen. Het circuit op De Tippe is de laatste jaren aangepast en gelukkig kon het publiek nu weer genieten van deze mooie klasse waarin heel veel jeugdige talenten opbloeien.

In het huidige kampioenschap rijdt wederom een plaatsgenoot van het thuispubliek mee. Damian Boessenkool stond voorafgaand aan de thuiswedstrijd als tweede geklasseerd in het kampioenschap en had de vorige twee races in Veldhoven zelfs gewonnen. De verwachtingen waren dus hoog gespannen. Misschien wel wat te hoog voor de jeugdige Boessenkool want het ging niet zoals gepland deze dag, zo meldde Damian na afloop. Het rijden ging niet lekker wat wellicht toch een gevolg was van wat zenuwen. Uiteindelijk eindigde Boessenkool als vijfde in het dagklassement maar kon hij met deze behaalde punten zijn tweede plaats in het kampioenschap wel met succes verdedigen. Dagwinnaar was Daniel Tappel uit Stadskanaal die beide races na spannende duels wist te winnen. Nick Roelfsema uit Musselkanaal behaalde in beide races een tweede plaats en wist zijn leidende positie in het klassement hiermee flink uit te bouwen. Andere regionale rijders die resultaten behaalden waren AMBC lid Justin Fokkert uit Dalfsen die als derde het podium mocht beklimmen. Steenwijker Twan Smits eindigde als vierde in Staphorst terwijl Dalfsenaren Loris Veneman en Thijs Westenbrink de dag als zevende en vijftiende afsloten.

Staphorst open klasse; entertainment voor het thuispubliek

Een categorie die normaliter niet op het programma staat en die ook geen NK status heeft maar die speciaal op tweede Pinksterdag wordt verreden vanwege de vele (voormalige) brommerwegrace coureurs uit de regio was de Staphorst open categorie. Ook deze jaargang gaven deze heren het publiek waar voor hun geld. Overwinnaar werd Rick Dunnik die op zijn snerpende tweetakt 50cc Expi- racer in beide races te sterk was, al was hij daarvoor in één race wel een flinke inhaalrace voor nodig doordat de machine afsloeg bij de start. Aan het einde van de dag bleek dat hij echter veel te sterk was voor de concurrentie en mocht Dunnik de bloemen en beker in ontvangst nemen. Een mooie opsteker omdat het seizoen tot nu toe met veel pech gepaard gaat. Dunnik die normaliter in het Open Spaanse kampioenschap meestrijd heeft daar enkele goede trainingsresultaten laten zien maar moest in de wedstrijden steeds met pech afrekenen.

Enkele andere bekende namen uit de regio die eenmalig in deze klasse op de kleine racers uitkwamen waren Ricardo Brink uit IJsselmuiden die gewoonlijk op een dikke 1000cc Yamaha Superbike uitkomt in het Duitse kampioenschap en Danny van der Sluis, normaliter uitkomend voor het Start racing team uit Nieuwleusen in het ONK Supercup 1000. Verder wisten voormalige (GP) coureurs als Bryan Schouten, André Coster en Henry Compagner zichzelf en het publiek uitstekend te vermaken in twee spannende races.

Overige klassen en de conclusie na een mooie race-dag.

Aan de start in Staphorst ook de Yamaha R125 cup waarin er geen maat stond op Eddie de Boer uit Oosthuizen. De jongeman die als eerstejaars meestrijd in deze opleidingsklasse wist beide races soeverein te winnen. Andere overwinningen waren er nog voor Loyd de Groof die de Open 125cc klasse wist te winnen en Bart Dijkhof die de dagwinnaar in de Puch klasse werd.

De AMBC en de motorbond KNMV mogen terugkijken op een mooie race-dag met spannende wedstrijden. De publieke belangstelling is in het verleden weliswaar groter maar dit heeft beslist als oorzaak dat er toen veel en veel meer plaatselijke rijders meereden. Toch kan de club tevreden. Deze nieuwe opzet van het AMBC Pinkster evenement bied mogelijkheden voor de toekomst. De term ‘familie-evenement’ kan nog steeds gebruikt worden vanwege het grote aantal jonge gezinnen wat op het terrein te zien was en gezien het feit dat de draaimolen en springkussens de hele dag volop in trek waren bij de jongste bezoekers.
Toch is er ook reden tot zorg en verbetering. Het hoofddoel van dit evenement zijn de races. En daar is nog wel wat verbetering mogelijk. Enkele klassen zijn lang niet voldoende gevuld en bieden, nog geen, spektakel voor het publiek. Wellicht dat hier echter in de toekomst verandering in komt. Al met al is deze NK junior moto-racing formule er een die perspectief bied voor de jeugd wegrace in Nederland.

Uitslagen NK Junior Moto Racing Staphorst
Minibikes Junior A: 1. Owen van Trigt, 2. Jurrien van Crugten, 3. Tom Kuil
Minibikes Junior B: 1. Jayant Chote, 2. Kiyano Veijer, 3. Loris Dekkers
Minibikes open klasse: 1. Aron van den Dam, 2. Damien Lucius, 3. Joey Oppersma
Gamma Yamaha R125 cup: 1. Eddie de Boer, 2. Damian Witte, 3. Galip Satici
Molenaar NSF100 cup: 1. Daniel Tappel, 2. Nick Roelfsema, 3. Justin Fokkert
Open 125cc: 1. Loyd de Groof, 2. Jorke Erwig, 3. Senna van der Hoven
Staphorst open/ MiniGP: 1. Rick Dunnik, 2. Valentino Imbrogiano, 3. Sven Wind
Puch klasse: 1. Bart Dijkhof, 2. Jean Paul v/d Heining, 3. Rob Gerards

Fotoverslag
Mijn foto’s van dit evenement zijn te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken.

Daarnaast zijn de foto’s binnenkort ook te bestellen in de shop, mocht hiervoor belangstelling zijn.

Wil je in het bezit komen van meerdere digitale bestanden neem contact met mij op, dit kan onder andere via de contact pagina op deze website.

De Tippe in Staphorst decor nieuwe opzet jeugd-motorsport