Koninklijke onderscheiding voor MXGP wereldkampioen Jeffrey Herlings

Koninklijke onderscheiding voor MXGP wereldkampioen Jeffrey Herlings

Tijdens het jaarlijkse KNMV Motorsportgala in de Amphion Schouwburg in Doetinchem werden zondagmiddag 13 januari de motorsportkampioenen van 2018 gehuldigd en diverse onderscheidingen uitgereikt. Zo werd MXGP wereldkampioen Jeffrey Herlings koninklijk onderscheiden, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ging de ereprijs het Motorsporthart naar Dutch Racing Team eigenaar Hans van den Oever.

Ruim 600 motorkampioenen, motorsportliefhebbers en genodigden waren zondagmiddag in schouwburg Amphion in Doetinchem getuigde van een wel heel bijzondere motorsportmiddag. Vanzelfsprekend werden er weer vele nationale – en internationale kampioenen gehuldigd voor hun prestaties in 2018 en werden er weer vele trofeeën uitgereikt.

Vanzelfsprekend werd er uitgebreid stilgestaan bij het waanzinnig succesvolle jaar van Jeffrey Herlings, de wereldkampioen MXGP 2018. Naast het feit dat hij door minister Bruno Bruins een koninklijke onderscheiding opgespeld kreeg en benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau kreeg de Brabander ook nog eens de Hans de Beaufortbeker overhandigd – de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse motorsport – als voorbeeld voor velen en door zijn prestaties en inzet voor de motorsport.

Motorsporthart voor Hans van den Oever
De ereprijs het Motorsporthart is voor mensen die zich op bijzondere wijze voor de sport inzetten. Dit jaar kende het bestuur van de KNMV deze toe aan Hans van den Oever, oprichter van het Dutch Racing Team. Twaalf jaar geleden begon het team met als doel het schouten en begeleiden van jong Nederlands wegracetalent. Het leverde Nederlandse toppers op als Bo Bendsneyder (nu uitkomend in het WK Moto2) en Michael van der Mark (nu WK Superbike).

Hans van den Oever deed dit al die jaren uit liefde voor de sport. Helaas houdt het team op te bestaan. Volgens Van den Oevers is het tijd dat een ander het stokje overneemt.

Hans van den Oever was zondagmiddag wegens ziekte afwezig. Oud-pupil Michael van der Mark nam de prijs voor hem in ontvangst: “Ik ben hem eeuwig dankbaar.”

De Baansporttrofee ging naar zijspanduo William Matthijssen en Sandra Mollema. Samen wonnen zij afgelopen drie jaar zowel het Nederlands als het Europees Kampioenschap. Kay de Wolf uit Eersel kreeg de Ben Majoor Trofee, voor bijzonder talent onder de 21 jaar. De veertienjarige motocrosser won het Open Nederlands Kampioenschap bij de 85cc Grote Wielen en de Dutch Masters of Motocross 85cc. Ook werd hij tweede in het EK en WK.

Lotte van Drunen uit Sliedrecht kreeg een speciale en niet gebruikelijk prijs overhandigd, namelijk ‘de Rising Star’. De pas elfjarige motorcrosser uit Sliedrecht eindigde op het wereldkampioenschap in Australië als tweede in de eerste race bij de 65cc. Ze werd er vierde in de eindstand. Van Drunen werd ook nog eens overtuigend kampioen ONK 65cc voor kleine wielen. Ze is volgens het bestuur van de KNMV een vechter en een voorbeeld voor alle jonge meiden en jongens in de motorsport.

Voor de foto’s van het KNMV Motorsportgala klik op onderstaande afbeelding.

Foto’s bestellen? Stuur mij een berichtje, dit kan middels het contactformulier op deze website.

Koninklijke onderscheiding voor MXGP wereldkampioen Jeffrey Herlings