World Superbikes op het TT Circuit Assen

World Superbikes op het TT-Circuit Assen

Het World Superbike evenement vond afgelopen weekend voor de achtentwintigste keer plaats op het TT-Circuit Assen. Een prachtig evenement  met behoorlijk wat Nederlandse inbreng in de diverse klassen.

De vrijdag stond zoals gewoonlijk in het teken van de vrije trainingen voor alle klassen waarbij Tom Sykes verrassend als snelste WorldSBK rijder de dag afsloot gevolgd door de Kawasaki coureurs Jonathan Rea en Leon Haslam. Nederlander Michael van der Mark noteerde de vijfde tijd, slechts 0,031 seconde verwijderd van Sykes.

Op zaterdag  moest er gekwalificeerd worden, waarbij er voor de World Superbikes op zaterdagmiddag tevens een wedstrijd op het programma stond.
Álvaro Bautista pakt pole position in Assen na een vroegtijdig afgevlagde Superpole als gevolg van meerdere crashes. Nederlander Michael van der Mark kwalificeerde zich als tweede, Markus Reiterberger klokte de derde tijd.

De geplande wedstrijd op zaterdagmiddag werd, door sneeuw en hagelbuien die over de Drentse hei trokken op het tijdstip dat de wedstrijd zou moeten starten, uitgesteld en later zelfs helemaal gecanceld.

Dit betekende wel dat het publiek op zondag twee volledige wedstrijden voor geschoteld zou krijgen.

Na de warm-up sessies op zondagochtend die op een fris maar droog TT Circuit verreden werden stonden er twee wedstrijden voor de World Superbikes, één voor de WorldSSP en één voor de WorldSSP 300 op het programma.

Alvaro Bautista ging in Assen verder met hetgeen hij al het hele seizoen doet namelijk winnen. De combinatie Ducati Panigale V4 R en Bautista blijkt tot nu toe een maatje te groot voor de concurentie. Bautista blijft ook na Assen ongeslagen en heeft hiermee een record in handen.
Door de beide races te winnen wist de Aruba.it coureur de eerste elf wedstrijden van het seizoen te winnen en is daarmee de eerste coureur in de 32-jarige geschiedenis van het WK Superbike die dit weet te bewerkstelligen.

Achter Bautista vochten Michael van der Mark en Jonathan Rea in beide races om de overige twee podiumplaatsen.
Moest van der Mark de Noord Ier in de eerste race nog voorlaten, in race twee wist van der Mark na een bloedstollend duel de tweede plaats naar zich toe te trekken met de bijbehorende punten voor het kampioenschap.

Hoe het de overige Nederlanders verging en de complete verslagen van dit geweldige evenement lees je op Racesport.nl, mijn fotoverslag van de 2019 editie van de World Superbike op het TT-Circuit Assen is te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken.

World Superbikes op het TT Circuit Assen