Valentino Rossi is 40 jaar: Happy Birthday Vale

Valentino Rossi is 40 jaar: Happy Birthday Vale

Valentino Rossi viert vandaag, zaterdag 16 februari zijn 40e verjaardag en begint op 10 maart aanstaande in Qatar als veertigjarige aan zijn 24e seizoen als Grand Prix coureur.
Hiermee komt Valentino Rossi in een illuster rijtje topsporters, met onder andere Michael Schumacher, Michael Jordan en Muhammad Ali, die na hun 40e nog actief waren op het allerhoogste niveau.

Valentino Rossi werd op 16 februari 1979 geboren in Urbino, Italië. Rossi’s eerste contact met de motorfiets was op tweejarige leeftijd. Zijn moeder Stefania vond dit gevaarlijk, waardoor vader Graziano de motorfiets verving door een go-kart. Toen Rossi 5 was werd de 60 cc kartmotor vervangen voor een 100 cc nationaal kartmotor.

Vader Graziano probeerde een jaar voordat Valentino, toen 9 jaar, legaal aan de go-kart deel mocht nemen, al een juniorkartlicentie voor hem te krijgen, maar dit mislukte.

In 1990 won hij met 9 overwinningen het regionale kartkampioenschap. In 1991 ging hij ook op minibikes rijden en won hij 16 races in de regionale minibikewedstrijden. Hij bleef ook karten en werd vijfde bij het nationaal kartkampioenschap in Parma.

Valentino en Graziano keken allebei of doorstromen naar de Italiaanse 100 cc series en de Europese series mogelijk was, waarna een carrière in de Formule 1 in het verschiet lag. Vanwege de hoge kosten voor het karten, werd besloten om toch maar serieus te gaan racen met de minibikes. In de jaren 1992 en 1993 bekwaamde hij zich verder in die sport, wat resulteerde in diverse overwinningen. Inmiddels werd hij te groot voor de minibikes, dus werd er gekeken naar een echte wegracer.In 1993 nam Rossi op een Cagiva Mito 125cc deel aan het Campionato Italiano Sport Production. Dit ging gepaard met valpartijen. In 1994 werd hij kampioen in dat kampioenschap. In 1994 nam hij op een Aprilia RS 125R ook deel aan het Italiaans Kampioenschap. In 1995 reed hij met deze motor ook het Italiaans- en Europees Kampioenschap.

In 1996 maakte Rossi zijn debuut in de lichtste klasse van het MotoGP wereldkampioenschap op een Aprilia RS 125R. Hij haalde in Brno zijn eerste poleposition en won uiteindelijk de race. Hij werd negende in de eindstand. In 1997 werd Rossi wereldkampioen in de 125cc-klasse.

In 1998 stapte Rossi over naar de 250cc-klasse en werd tweede in het kampioenschap. In 1999 werd hij op een Aprilia RS 250 wereldkampioen in de 250cc-klasse. In 2000 stapte hij over naar de 500cc-klasse en won op Donington Park zijn eerste race.

Hij eindigde als tweede in het kampioenschap. In 2001 werd Rossi wereldkampioen op een Honda NSR 500 in de 500cc-klasse, zijn eerste in de koningsklasse en tevens de laatste 500cc titel alvorens de MotoGP klasse haar intrede maakte.

Er volgden tot op heden nog zes MotoGP wereldtitels waarmee ‘the Doctor’ zijn totaal aantal wereldtitels op negen staat. Met 9 wereldtitels en 115 Grand Prix-overwinningen op zijn naam behoort Valentino Rossi  tot de succesvolste motorcoureurs ooit.

Het afgelopen seizoen presteerde Rossi het – ondanks dat hij gedurende het seizoen geen race wist te winnen – om op 39-jarige leeftijd als derde te eindigen in het kampioenschap. Zaterdag 16 februari viert Rossi zijn 40e verjaardag en begint hij op 10 maart aanstaande in Qatar als veertigjarige aan zijn 24e seizoen als Grand Prix coureur.

Onderstaand een fotoreportage van mij met Valentino Rossi in actie tijdens de 2018 editie van de Dutch TT in Assen.

Valentino Rossi is 40 jaar: Happy Birthday Vale