Magistrale Hummel weergaloos op Staphorster gras.

Magistrale Hummel weergaloos op Staphorster gras.

Hoogkerker Romano Hummel liet vrijdagavond op circuit De Tippe in Staphorst in een schitterende ambiance onder kunstlicht zien dat hij momenteel absoluut de beste grasbaanrenner van Europa is. De onlangs in Duitsland opnieuw tot Europees kampioen gekroonde coureur was iedereen de baas. De grootse slag in de strijd om de Open Nederlandse titel sloeg echter Dave Meijerink uit Schuinesloot.

De Auto, Motor en Bromfiets Club AMBC uit Staphorst was de voorbij week bijna de klok rond in touw geweest om de grasbaan piste tip top in orde te krijgen. Dit liep allemaal op rolletjes totdat er vrijdagmiddag een enorme hoosbui over het dorp en het evenemententerrein De Tippe trok die alles doorweekte. Toch wanhoopten de mannen van de AMBC niet want het was bekend dat de baan, dankzij de goede drainage, wel het één en ander kon verdragen. Met een uitstel van de trainingen van een uur en een perfecte ploeg mensen die de baan onderhielden met groot beschikbaar gesteld materieel kon er gewoon zoals gepland om 19.00 uur begonnen worden met het programma.

Na een geslaagde vrijdagavond met veel publiek, spannende wedstrijden en een tevreden organisatie was de koek echter nog niet op. De zaterdag was aangekondigd als de zogenaamde ‘grasbaan spektakeldag’. Een grote diversiteit aan verschillende klassen kwamen in actie. Voor het eerst waren er zogenaamde flattrack racers te zien in Staphorst terwijl de klassieke 50cc Gebben Kreidlers voor een historische toets zorgden in de classics categorie. Ook de lokale matadoren in de regio klassen reden hun ronden en vermaakten het in ruime getale aanwezige publiek dat onder een stralende zon genoot van een mooie racedag.

Het grootste applaus oogsten deze zaterdag echter de gazonmaaiers. Omgebouwde zitmaaiers die normaliter een groot gazon onderhouden zijn omgebouwd tot volwaardige racemachines met motorblokken uit een motorfiets die meer dan 100pk leveren. De races in Staphorst waren er om het publiek kennis te laten maken met deze voor hun onbekende tak van sport en het ging erin als koek. Als dank trakteerden enkele deelnemers het publiek voor de feesttent na afloop op enkele prachtige pirouettes en met deze show kon de motorclub AMBC een prachtig weekend met een goed en tevreden gevoel afsluiten. Er werd op vrijdagmiddag gevreesd voor doorgang van het evenement vanwege de enorme hoosbui maar dankzij een grote inspanning van vele tientallen vrijwilligers die het hele weekend meehielpen mag deze editie van de Staphorster grasbaanraces in de boeken als uiterst succesvol.

Het volledige verslag en de complete uitslagen zijn te vinden op: ambc-staphorst.nl

Een selectie foto’s van deze dag is te bekijken door op bovenstaande afbeeldingen te klikken.

Magistrale Hummel weergaloos op Staphorster gras.